projecten historie contact foto

Zonnepanelen

Is uw huis geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als een schuin dak worden geplaatst.
Elk type woning is geschikt voor zonnepanelen, of je nu in een rijtjeshuis of vrijstaand huis woont. Het aantal beschikbare m2 op je dak bepaalt hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen.
Zonnepanelen kunnen op bijna elk soort dak gemonteerd worden. Ook is het mogelijk de zonnepanelen in bijna alle richtingen te plaatsen.
In de meeste gevallen is geen omgevingsvergunning nodig, behalve als gaat het om een monument of als u de panelen aan de gevel wilt hangen (beschermd stads- of dorpsgezicht).
Bij huurhuizen is toestemming nodig van de verhuurder.

zp

Het kopen van zonnepanelen

Koop de zonnepanelen niet bij de eerste de beste leverancier, maar vraag offertes aan bij verschillende leveranciers, de prijzen kunnen flink uiteenlopen.Vergelijk niet alleen de prijzen, maar ook de voorspelde opbrengst. Let met name op; bijkomende kosten voor randapparatuur, bekabeling, bevestigingsmaterialen en de eventuele installatie.
Koop alles bij één leverancier, want niet alle omvormers en zonnepanelen passen bij elkaar.

Keurmerken

Bij aanschaf van zonnepanelen is het van belang om goed op de keurmerken te letten.
Slechte zonnepanelen leveren minder stroom op en gaan eerder stuk. Panelen zonder keurmerk zijn niet per definitie slecht, maar een keurmerk kan U helpen de kwaliteit te beoordelen.

IEC certificaat

De International Electrotechnical Commission (IEC) in Zwitserland ontwikkelt internationale normen voor de veiligheid van elektrische componenten en apparatuur. De naleving van deze normen wordt gecontroleerd door onafhankelijke testlaboratoria. Bij de certificering wordt gecontroleerd dat de modules de vereiste serie tests hebben doorlopen en geschikt zijn voor langdurig buitengebruik onder diverse klimatologische omstandigheden. Het certificaat is een vereiste voor de verkoop van zonnepanelen.

CE keurmerk

Het CE keurmerk moet vermeld zijn op de zonnepanelen, anders mogen ze niet in Nederland worden verkocht. CE is een Europees merkteken dat het product voldoet aan de Europese wetgeving. Het is geen kwaliteitskeurmerk!

TÜV

Dit is een Duits keurmerk voor zonnepanelen. Als het zonnepaneel het Duitse keurmerk TÜV heeft, kunt u er van uitgaan dat het product goed bestand is tegen veroudering en weersomstandigheden. TÜV inspecteert periodiek de productie van zonnepanelen en test ze op alle zaken die verantwoordelijk zijn voor de veroudering van een zonnepaneel. Ook is er een veiligheidstest, waarbij de zonnepanelen worden getest op elektrische veiligheid tegen elektrische shocks. Als de fabrikant voldoet aan alle eisen, ontvangt hij een TÜV-ID certificaat.

Kosten zonnepanelen

Het aantal benodigde zonnepanelen bepaalt voor het grootste deel de totale kosten van het systeem. Ga eerst na wat uw huidige energieverbruik is en vervolgens hoeveel u van dit energieverbruik wilt besparen met zonnepanelen.
Een gemiddeld Nederlands gezin gebruikt op jaarbasis zo’n 3500 kWh aan energie.

Gemiddeld verbruik van elektriciteit (bron: Nibud)

Aantal personen
in huishouden
Gem. verbruik
in kWh per jaar
12405
23533
34114
44733
55337
65430
gemiddeld
per huishouden
3480

De meest gangbare zonnepanelen hebben een vermogen van 250 Wattpiek. Een Wattpiek (Wp) is het vermogen van een zonnepaneel onder ideale omstandigheden. Deze ideale omstandigheden komen in Nederland nauwelijks voor. 1 Wattpiek (Wp) vermogen staat in Nederland daarom gelijk aan een vermogen 0,85 kilowattuur (kWh). Bepaal hoeveel kWh
U wilt opwekken en reken dat om naar het Wattpiek vermogen van de zonnepanelen.

De tabel geeft een indicatie en is gebaseerd op een zonnepaneel van 250 WattPiek

Jaarverbruik kWh (stroom) Benodigde m² Aantal panelen
1000 kWh 8 m² 5 panelen
1500 kWh 12 m² 7 panelen
2000 kWh 16 m² 10 panelen
2500 kWh 20 m² 12 panelen
3000 kWh 24 m² 14 panelen
3500 kWh 28 m² 16 panelen
4000 kWh 32 m2 19 panelen
4500 kWh 36 m² 21 panelen
5000 kWh 40 m² 23 panelen
Aantal
panelen
Aantal
Wp
Aantal
Kwh
3750637,5
615001275
820001700
1230002550
1947504037,5

Profiteer nu!

Profiteer nu direct van de lage prijzen voor zonnepanelen. U betaalt tot 1 januari 2015 namelijk slechts 6% btw (voorheen 21%) over de arbeidsuren voor de installatie van uw zonnepanelen. Let op: de installatie van de zonnepanelen moet in 2014 plaatsvinden. Zonnepanelen kopen in 2014 en pas in 2015 laten installeren zal u dus geen btw-voordeel opleveren.

BTW terugvragen op zonnepanelen!

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat het mogelijk is voor particulieren om de betaalde BTW van de aanschaf en installatie van zonnepanelen van de Belastingdienst terug te vragen. Dit geldt voor de aanschaf vanaf 20 juni 2013 en dus ook voor 2014. Volgens het Belastingplan 2015 blijft het terugvragen van de BTW op de zonnepanelen ook de komende jaren mogelijk.


Meer informatie hierover kunt U onder andere terugvinden op:
Rijksoverheid: veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing
De centrale BTW teruggave

Contact

Heeft U nog vragen of wilt U een offerte, neem gerust contact op met:
Rolf Fennis, Tel: 035-6233832
E-mail: aannemers@aannemersbedrijf-fennis.eu

Foto's van het plaatsen van zonnepanelen

Foto's

cloud
tas